Ερμής: Αγγελιοφόρος των Θεών και προστάτης των εμπόρων, των ταξιδιωτών και των κλεφτών

Oct 31, 2023

Από ancient-origins.net του Wu Mingren

Ο Ερμής ήταν ένας σημαντικός θεός στο Ελληνικό πάνθεον και ένας από τους Δώδεκα Ολύμπιους . Είναι περισσότερο γνωστός ως ο προάγγελος ή ο αγγελιοφόρος των θεών και απεικονίζεται σε πολλούς μύθους ως τέτοιος. Επιπλέον, σε καλλιτεχνικές απεικονίσεις στον Ερμή δίνονται χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να παίξει καλά αυτόν τον ρόλο. Οι άλλοι τομείς ενδιαφέροντός του περιελάμβαναν το εμπόριο, τη διπλωματία, τα ταξίδια και την κλοπή. Το ρωμαϊκό αντίστοιχο του Ερμή είναι ο θεός Mercury. (Ερμής)

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ερμής ήταν γιος του Δία και της Μαίας , κόρης του Άτλαντα και μιας από τις Πλειάδες. Ο Ερμής γενικά πιστεύεται ότι γεννήθηκε σε μια σπηλιά στο όρος Κυλλήνη στην Αρκαδία. Λόγω της σχέσης του με τον Άτλαντα, ο Ερμής είναι γνωστός και ως Ατλαντίδος, ενώ η γενέτειρά του , του χάρισε το επίθετο Κυλλήνιος.

Ερμής – αγγελιοφόρος των θεών.

Μύθοι για τον Ερμή

Σε έναν μύθο, ο Ερμής απεικονίζεται ως ένα πρόωρο παιδί. Λίγο μετά τη γέννησή του, ο θεός σύρθηκε από την κούνια του και πήρε το δρόμο για την Πιερία της Θεσσαλίας. Εκεί, έδειξε την εξυπνάδα και την πονηριά του ως κλέφτης, κλέβοντας μερικά από τα βόδια του Απόλλωνα.

Για να αποφύγει τον εντοπισμό από τα ίχνη που άφηναν πίσω τους τα ζώα, ο Ερμής έβαλε μπότες στα πόδια των κλεμμένων βοδιών και τα οδήγησε στην Πύλο της Πελοποννήσου. Είχε θυσιάσει δύο βόδια και κάρφωσε τα δέρματα τους σε έναν βράχο. Λίγη από τη σάρκα το ετοίμασε για το γεύμα του, ενώ ότι απέμεινε το έκαψε. Τα υπόλοιπα τα έκρυψε σε μια σπηλιά.

Hermes stealing Apollo’s oxen. (Sailko / CC BY-SA 3.0)

Ο Ερμής κλέβει τα βόδια του Απόλλωνα. (Sailko / CC BY-SA 3.0 )

Ο Ερμής πιστώνεται επίσης την εφεύρεση της λύρας. Ο θεός συνάντησε μια χελώνα (ή το καβούκι της) είτε ενώ γευμάτιζε στην Πύλο είτε όταν επέστρεφε σπίτι μετά από αυτό. Και στις δύο περιπτώσεις, ο θεός τράβηξε χορδές (φτιαγμένες από τα σπλάχνα των βοδιών) πάνω από το όστρακο της χελώνας, εφευρίσκοντας έτσι τη λύρα. Ταυτόχρονα, εφηύρε το plectrum (ένα επίπεδο εργαλείο που χρησιμοποιείται για να χτυπά ένα όργανο, που συχνά ονομάζεται «pick»).

Ερμής και Απόλλωνας - Η κλοπή οδηγεί στη φιλία

Ο Απόλλωνας, ως θεός της προφητείας, κατάφερε να ανακαλύψει ότι τα βόδια του είχαν κλαπεί από τον Ερμή και πήγε στην Κυλλήνη για να αντιμετωπίσει τον κλέφτη. Η Μαία αρνήθηκε να πιστέψει τον Απόλλωνα και έδειξε στον θεό τον γιο της, που κοιμόταν βαθιά στην κούνια του.

Απογοητευμένος ο Απόλλωνας έφερε τον Ερμή ενώπιον του Δία, ο οποίος διέταξε ότι ο Ερμής έπρεπε να επιστρέψει τα κλεμμένα βόδια στον Απόλλωνα. Αν και ο Ερμής συνέχισε να διατηρεί την αθωότητά του, κατάλαβε ότι δεν ήταν σε θέση να εξαπατήσει τους δύο θεούς και οδήγησε τον Απόλλωνα στην Πύλο, όπου επέστρεψε τα βόδια του. Όταν όμως ο Απόλλων άκουσε τους ήχους της λύρας, γοητεύτηκε τόσο πολύ που αποφάσισε να συμβιβαστεί με τον Ερμή. Ο Απόλλωνας αποφάσισε να αφήσει τον Ερμή να κρατήσει τα βόδια του, με αντάλλαγμα αυτό το μουσικό όργανο, και η προσφορά του έγινε δεκτή.

Η σχέση του Απόλλωνα με τον Ερμή δεν τελείωσε εκεί. Μετά από λίγο καιρό, ο Ερμής εφηύρε τη σύριγγα, ένα άλλο μουσικό όργανο. Για άλλη μια φορά, η εφεύρεση του Ερμή τράβηξε την προσοχή του Απόλλωνα, ο οποίος προσφέρθηκε να ανταλλάξει τη χρυσή ράβδο του για αυτήν. Ο Ερμής έκανε μια αντιπροσφορά και εξέφρασε την προθυμία του να ανταλλάξει τη σύριγγα αν ο Απόλλωνας του διδάξει την τέχνη της προφητείας, εκτός από το ραβδί. Ο Απόλλων συμφώνησε αμέσως και οι δυο τους έγιναν φίλοι από τότε.

Η φιλία του Απόλλωνα και του Ερμή.  (Shuishouue / Δημόσιος Τομέας)

Η φιλία του Απόλλωνα και του Ερμή. (Shuishouue )

Ο Ερμής στην Τέχνη – Απεικονίσεις του Αγγελιαφόρου των Θεών

Ο Δίας, εντυπωσιασμένος από την ικανότητα του Ερμή στην πειθώ και την ανταλλαγή , αποφάσισε να τον κάνει αγγελιοφόρο των θεών. Λόγω αυτών των δεξιοτήτων, ο Ερμής θεωρείται επίσης προστάτης των εμπόρων και των διπλωματών. Επιπλέον, ως αγγελιοφόρος, ο Ερμής έπρεπε να ταξιδεύει, καθιστώντας τον προστάτη και των ταξιδιωτών. Αυτός ο ρόλος επεκτείνεται ακόμη και στις ψυχές των νεκρών , καθώς ο Ερμής πιστεύεται ότι είναι ένας ψυχοπόμπος , αυτός που ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά των ψυχών των νεκρών στον Κάτω Κόσμο.

Ο ρόλος του Ερμή ως αγγελιοφόρου και ταξιδιώτη φαίνεται ξεκάθαρα στις ιδιότητες του. Στην κλασική Ελληνική τέχνη , ο Ερμής συνήθως απεικονίζεται με κηρύκειο ή ράβδο κήρυκα. Περιττό να πούμε ότι αυτό το προσωπείο  είχε μαγικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, το επιτελείο του Ερμή ήταν σε θέση να κοιμίσει τους θνητούς, ώστε τα μηνύματα από τους θεούς να μπορούν να τους παραδοθούν με τη μορφή ονείρων.

Ο θεός παρουσιάζεται επίσης να φορά ένα πλατύχειλο καπέλο, που συμβολίζει τον ρόλο του ως ταξιδιώτη. Τέλος, ο Ερμής συνήθως απεικονίζεται φορώντας σανδάλια με φτερά, που του επέτρεπαν να ταξιδεύει γρήγορα από το ένα μέρος στο άλλο. Αυτά τα φτερωτά σανδάλια δανείστηκαν στον ήρωα Περσέα κατά την προσπάθειά του να σκοτώσει τη Μέδουσα.

Ο Ερμής – αγγελιοφόρος των θεών – το επιτελείο του ήταν σε θέση να κοιμίζει τους ανθρώπους για να μπορεί να μεταδίδει μηνύματα.  (4th Life Photography / Adobe)

Ο Ερμής – αγγελιοφόρος των θεών – το επιτελείο του ήταν σε θέση να κοιμίζει τους ανθρώπους για να μπορεί να μεταδίδει μηνύματα. ( 4th Life Photography / Adobe)

Κορυφαία εικόνα: Ερμής, αγγελιοφόρος των θεών ( Atelier Sommerland / Adobe Stock)