Ο Έλληνας Θεός Δίας

Dec 16, 2023

Αρχαίες καταβολές

Η πιο αξιομνημόνευτη από τις θεότητες της ελληνικής μυθολογίας , ο Δίας ήταν ο Έλληνας θεός του κεραυνού, της βροντής, του ουρανού, του νόμου, της τάξης και της δικαιοσύνης , καθώς και ο βασιλιάς των θεών από τον θρόνο του στον Όλυμπο . Σε αυτόν τον ρόλο, ενήργησε ως παντογνώστης κυβερνήτης τους, φροντίζοντας να εκπληρώσουν τον ρόλο τους, διαχειριζόμενοι τις συχνές συγκρούσεις που ακολούθησαν. Του άρεσε επίσης να ανακατεύεται στις ζωές απλών θνητών και είχε παθιασμένες σχέσεις με πολλούς θεούς και θνητές γυναίκες.

Η Ρέα δίνει στον Κρόνο μια πέτρα, μεταμφιεσμένη στο βρέφος Έλληνα θεό Δία.  (Δημόσιος τομέας)

Η Ρέα δίνει στον Κρόνο μια πέτρα, μεταμφιεσμένη στο βρέφος Έλληνα θεό Δία.

Η Γέννηση ενός Έλληνα Θεού: Δίας

Μια εκδοχή της ιστορίας της γέννησης του Δία βρίσκεται στη Θεογονία του Ησιόδου . Σε αυτό το αρχαίο ελληνικό ποίημα, ο Δίας λέγεται ότι είναι το μικρότερο παιδί του Κρόνου και της Ρέας . Τα πέντε μεγαλύτερα αδέρφια του ( Εστία , Δήμητρα , Ήρα , Άδης και Ποσειδώνας ) τα κατάπιε ο πατέρας τους μόλις γεννήθηκαν, καθώς ο Κρόνος γνώριζε ότι ένα από τα παιδιά του ήταν προορισμένο να τον ανατρέψει και να πάρει τη θέση του ως βασιλιάς.

Ο Δίας, όμως, ξέφυγε από τη μοίρα των αδελφών του με εξαπάτηση. Αντί να παραδώσει το βρέφος στον άντρα της, η Ρέα αποφάσισε να δώσει στον Κρόνο μια πέτρα τυλιγμένη με ύφασμα, την οποία κατάπιε. Στη συνέχεια, η Ρέα έκρυψε τον γιο της σε μια σπηλιά (είτε στο όρος Ίδη είτε στο όρος Δίκταιον), στο νησί της Κρήτης.

Ο Δίας λοιπόν ανατράφηκε κρυφά από μια θετή μητέρα. Σε πολλές εκδοχές, η θετή μητέρα του Δία λέγεται ότι είναι μια κατσίκα που ονομάζεται Αμάλθεια . Για να καλύψουν τα κλάματα του μωρού, μια ομάδα Κουριτών χορευτών έκανε θόρυβο και χτυπούσε τα χέρια τους για να προστατεύσει τον νήπιο Έλληνα θεό Δία. Άλλες εκδοχές υποστηρίζουν ότι ο Δίας ανατράφηκε από τη Γαία , ή από μια από τις νύμφες. Στις Μεταμορφώσεις , η Ρέα γέννησε μέσα σε μια σπηλιά και ο Δίας γαλουχήθηκε από ιερές μέλισσες.

Η πτώση των Τιτάνων, με την οποία ο Έλληνας θεός Δίας και τα αδέρφια του ανέτρεψαν τον πατέρα του Κρόνο και τους άλλους Τιτάνες, από τον Κορνέλις βαν Χάρλεμ.  (Δημόσιος τομέας)

Η πτώση των Τιτάνων, με την οποία ο Έλληνας θεός Δίας και τα αδέρφια του ανέτρεψαν τον πατέρα του Κρόνο και τους άλλους Τιτάνες, από τον Κορνέλις βαν Χάρλεμ.

Ο Δίας και οι Ολύμπιοι Ανατρέπουν τους Τιτάνες

Εν πάση περιπτώσει, εν αγνοία του πατέρα του, ο Δίας μεγάλωσε για να γίνει μια τρομερή δύναμη και τελικά ανέτρεψε τον πατέρα του, και έγινε βασιλιάς των θεών. Έχοντας αναγκάσει τον Κρόνο να απελευθερώσει τα άλλα παιδιά του από τα βάθη του στομάχου του, τα αδέρφια ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στον πατέρα τους και τους άλλους Τιτάνες σε έναν επικό δεκαετή πόλεμο που θυμόμαστε ως Τιτανομαχία.

Ο Δίας απελευθέρωσε τους Κύκλωπες , οι οποίοι κατέληξαν να σφυρηλατήσουν την εμβληματική βροντή και τον δυνατό κεραυνό του. Μετά τη μάχη, ο Δίας μοίρασε τον κόσμο ανάμεσα στον εαυτό του και στα μεγαλύτερα αδέρφια του, τον Άδη και τον Ποσειδώνα, με κλήρωση. Ο Δίας έγινε ο κυρίαρχος του ουρανού, που τον θυμόμαστε ως Ουρανό Πατέρα, ενώ ο Άδης και ο Ποσειδώνας έγιναν οι κυβερνήτες του κάτω κόσμου και των θαλασσών αντίστοιχα.

Μόλις ανέβηκε στην εξουσία, ακολούθησε περισσότερη βία. Θυμωμένη με τον τρόπο που φερόταν ο Δίας στον πατέρα του, η Γαία γέννησε τους Γίγαντες. Η μάχη που ακολούθησε ήταν γνωστή ως Γιγαντομαχία. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ελληνικούς μύθους, η ιστορία είχε ένα ήθος. Αυτή τη φορά οι Ολύμπιοι δεν μπόρεσαν να νικήσουν τους γίγαντες χωρίς τη βοήθεια ενός θνητού και ο Δίας είχε τον τέλειο υποψήφιο στον γιο του, τον ημίθεο Ηρακλή.

Ο Ηρακλής πολέμησε περίφημα εναντίον του Αλκυονέα, ενός γίγαντα του οποίου η αθανασία εξαρτιόταν από το να βρισκόταν στην πατρίδα του. Ο γίγαντας πέθανε όταν ο Ηρακλής πυροβόλησε τον Αλκυονέα με ένα βέλος και τον έσυρε έξω από τη χώρα της Φλέγρας. Ο Αλκυονέας θάφτηκε κάτω από τον Βεζούβιο .

Η πτώση των γιγάντων απεικονίζεται στην οροφή της βίλας του Duke, στη Γένοβα, στην Ιταλία.  (Zairon / CC BY-SA 4.0)

Η πτώση των γιγάντων απεικονίζεται στην οροφή της βίλας του Duke, στη Γένοβα, στην Ιταλία.

Ο Έλληνας Θεός Δίας και οι πολλές του κατακτήσεις

Παρά το γεγονός ότι ήταν ο βασιλιάς των Ελλήνων θεών, ο Δίας δεν ήταν άγγελος. Στην πραγματικότητα, ο Δίας ήταν η επιτομή της τοξικής αρρενωπότητας , γεμίζοντας την ιστορία του με πολλές συζύγους και ακόμη περισσότερες σεξουαλικές αποδράσεις. Η μοιχεία, η παιδεραστία, ο βιασμός και η αιμομιξία ήταν μέρος του ρεπερτορίου του, όπως και σε όλες τις πολλές μυθολογικές ιστορίες. Κάθε μία από αυτές τις πράξεις δικαιολογήθηκε ως μέρος της υποχρέωσής του να βοηθήσει στον πληθυσμό του νεοδημιουργημένου κόσμου όπου οι γυναίκες θεωρούνταν υπάκουες και συχνά πρόθυμες, αποδέκτες της προσοχής του Δία.

Στους θρύλους που σχετίζονται με το όνομά του, ο Δίας βίασε πολλές από τις γυναίκες που εμφανίζονται στους ελληνικούς μύθους, όπως η Καλλιστώ, η Αντιόπη, η Ευρώπη και η Λήδα . Σε πολλές από αυτές τις ιστορίες ο Δίας μεταμορφώθηκε σε μια ποικιλία ζώων για να κάνει την πράξη, από έναν σάτυρο, έναν κύκνο ή ακόμα και έναν ταύρο. Στην ιστορία της Αλκμήνης, ο Δίας μετατράπηκε σε σύζυγό της που είχε χαθεί από καιρό. Η ένωσή τους έβγαλε τον ήρωα Ηρακλή .

Ο Δίας βίασε ακόμη και τη μητέρα του τη Ρέα όταν, κατά τη διάρκεια μιας άσχημης εξέλιξης των γεγονότων, μεταμορφώθηκε σε φίδι για να του ξεφύγει και εκείνος τη βίασε ούτως ή άλλως. Το παιδί που γεννήθηκε από αυτή την οικογενειακή επίθεση ήταν η Περσεφόνη . Σε όλες τις ιστορίες του Δία, καταγράφονται δεκάδες σεξουαλικές συναντήσεις, «η καθεμία πιθανώς μια περιθωριοποίηση μιας θεάς που λατρευόταν πριν από την εισβολή των Ινδοευρωπαίων», σύμφωνα με το Project Orpheus .

Φαίνεται ότι ο Δίας θα έκανε τα πάντα για να ικανοποιήσει τις λάγνες ορμές του. Η Δανάη εμποτίστηκε από τον Δία παίρνοντας τη μορφή χρυσής βροχής. Αφού άκουσε μια προφητεία που έλεγε για το θάνατό του από το χέρι του παιδιού του, ο Ακρίσιος κλείδωσε την κόρη του Δανάη σε ένα χαλύβδινο υπόγειο θάλαμο. Ελκυμένος από την ομορφιά της, ο Δίας αποφάσισε να την επισκεφτεί μεταμφιεσμένος σε χρυσή βροχή , που έπεσε από το μοναδικό παράθυρο στην κοιλιά της και την άφησε έγκυο.

Η ιστορία της Danaë και της χρυσής βροχής, που απεικονίζεται από τον Gustav Klimt.  (Δημόσιος τομέας)

Η ιστορία της Danaë και της χρυσής βροχής, που απεικονίζεται από τον Gustav Klimt. ( )

Σε μια ιδιαίτερα τραυματική ιστορία, ο Δίας ερωτεύτηκε ένα νεαρό Τρώα αγόρι που ονομαζόταν Γανυμήδης. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας άρπαξε το αγόρι και το πήγε στον Όλυμπο για να υπηρετήσει ως οινοχόος. Υποστηρίχθηκε ότι το σχήμα του Δία μετατράπηκε σε αετό για να πάρει το αγόρι, το οποίο στη συνέχεια έγινε αθάνατο για να υπηρετήσει τις σαρκικές ανάγκες στους θεούς για την αιωνιότητα.

Η ιστορία του βιασμού του Γανυμήδη αφηγήθηκε όχι μόνο στην Ιλιάδα , αλλά και σε έργα του Οβιδίου, του Βιργίλιου και του Ησίοδου, μεταξύ άλλων. Αρκετοί καλλιτέχνες εμπνευσμένοι από την ιστορία έχουν απεικονίσει τον βιασμό του Γανυμήδη με έναν αετό να απαγάγει το παιδί. Σύμφωνα με τον Ομηρικό Ύμνο στην Αφροδίτη:

«Ο Δίας παρέσυρε τον χρυσαυγίτη Γανυμήδη λόγω της ομορφιάς του, για να βρεθεί ανάμεσα στους Αθανάτους και να ρίξει ποτό στους θεούς στο σπίτι του Δία –ένα θαύμα να δεις–, τον τιμούν όλοι οι αθάνατοι καθώς αντλεί το κόκκινο νέκταρ από το χρυσό μπολ.»

Ο Δίας (ή ο Δίας) και ο Γανυμήδης, του Nicolaes de Helt Stockade. (Δημόσιος τομέας)

Ο Δίας (ή ο Δίας) και ο Γανυμήδης, του Nicolaes de Helt Stockade.

Τα παιδιά του Δία: Οι πολλοί απόγονοι του Έλληνα Θεού

Σε όλη την ελληνική μυθολογία, τα σεξουαλικά κατορθώματα του βασιλιά των θεών τόσο με θνητούς όσο και με θεές, οδήγησαν στη γέννηση πλήθους παιδιών. Η Αλκμήνη έδωσε και τα δύο στον Ηρακλή, η Ευρώπη γέννησε τον Μίνωα, ενώ η Λητώ έγινε μητέρα της Άρτεμης και του Απόλλωνα .

Σύμφωνα με έναν μύθο, η πρώτη σύζυγος του Δία ήταν η Μήτις, μια Ωκεανίδα που αργότερα θα εξομοιωθεί με τη σοφία και την πονηριά. Προφητεύτηκε ότι ο γιος του Δία και της Μήτιδας θα ανέτρεπε μια μέρα τον πατέρα του. Ως εκ τούτου, ο βασιλιάς των θεών επινόησε ένα σχέδιο για να αποφύγει τη μοίρα που είχε συμβεί στον Κρόνο. Όταν η Μέτις ήταν έγκυος, ο Δίας ξεγέλασε και την κατάπιε. Εξαιτίας αυτού, η θεά Αθηνά μεγάλωσε στην κοιλιά του Δία και στη συνέχεια βγήκε πλήρως οπλισμένη από το κεφάλι του.

Εκτός από τη Μήτιδα, ο Δίας έκανε παιδιά με πολλές άλλες θεές και θνητές γυναίκες . Με την επόμενη σύζυγό του, την Ήρα , για παράδειγμα, ο Δίας ήταν ο Άρης, η Ήβη και η Ειλειθυία. Ο Δίας θεωρείται επίσης πατέρας της Άρτεμης και του Απόλλωνα, η μητέρα του οποίου, η Λητώ, ήταν ξαδέρφη του Δία.

Ο Δίας είχε πολλές σχέσεις και με θνητές γυναίκες, δημιουργώντας έτσι μυριάδες ημίθεους - οι πιο διάσημοι από τους οποίους είναι οι ήρωες Ηρακλή και Περσέας, ο Μίνωας (ο πρώτος βασιλιάς της Κρήτης) και η Ελένη της Τροίας , η πιο όμορφη γυναίκα του ο κόσμος σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία.

«Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Δίας μπορεί να είχε περίπου 92 διαφορετικά παιδιά». Από αυτά, πολλά ήταν θεϊκά, που προέκυψαν από τη σύζευξη μεταξύ του Δία και των πολλών θεών του βασιλείου του. Μεταξύ αυτών ήταν η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα, η Περσεφόνη, η θεά της άνοιξης και η Αθηνά, η θεά του πολέμου. Οι γιοι του ήταν ο Απόλλωνας, ο αρχαίος Έλληνας θεός του ήλιου, της μουσικής και του φωτός, ο Ερμής, ο αγγελιοφόρος των θεών, ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού και ο Άρης ο θεός του πολέμου.

Πορτρέτο του Δία και της Ήρας του Ρούμπενς.  (Steven Zucker / CC BY NC SA 2.0)

Πορτρέτο του Δία και της Ήρας του Ρούμπενς. (Steven Zucker )

Δίας και Ήρα: Ταίριασμα Φτιαγμένο στον Παράδεισο;

Παρά τη σειρά των εραστών και των συζύγων του, η πιο αξιομνημόνευτη από τις συζύγους του ήταν η Ήρα , η οργισμένη Ελληνίδα θεά του γάμου. Όπως πολλές γυναίκες στη ζωή του, ο Δίας ξεγέλασε την Ήρα για να τον παντρευτεί. Αυτή τη φορά πήρε τη μορφή κούκου, τουλάχιστον σε ορισμένες εκδοχές της ιστορίας. Παρά το γεγονός ότι ήταν η θεά του γάμου, η δική της ένωση ήταν μια ενοχλητική υπόθεση χάρη στην έλλειψη πίστης του.

Οι συχνές αποδράσεις του ενέπνεαν ξεσπάσματα ζήλιας και μοχθηρή εκδίκηση ενάντια στα ακούσια θύματά του. Τόσο ακραία ήταν η συμπεριφορά της, που έγινε υπεύθυνη για την κάθοδο του Ηρακλή, του ημίθεου γιου του Δία και της Αλκμήνης, στην τρέλα και για τη δολοφονία των παιδιών της στη συνέχεια.

Όταν ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ του Δία και της νύμφης του δάσους Ηχώ, η Ήρα καταράστηκε την Ηχώ μόνο να μπορεί να επαναλάβει τα λόγια που της είπαν. Όταν ο Δίας ερωτεύτηκε την Καλλιστώ, η Ήρα την μετέτρεψε σε αρκούδα.

Ναοί και μνημεία του Έλληνα θεού Δία

Ως υπέρτατη θεότητα του ελληνικού πανθέου , χτίστηκαν πολλοί ναοί προς τιμήν του Δία. Ο σημαντικότερος από αυτούς ήταν ο ναός του Διός στην Ολυμπία. Αυτό ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και ήταν γνωστό για το κολοσσιαίο χρυσό και ελεφαντόδοντο άγαλμα του θεού που έφτιαξε ο διάσημος γλύπτης Φειδίας. Άλλες γνωστές τοποθεσίες που είναι ιερές για τον Δία περιλαμβάνουν τη Δωδώνη, όπου ο θεός είχε χρησμό, το Λύκαιον όρος και πολλά σπήλαια στην Κρήτη.

Ως βασιλιάς των ελληνικών θεών, ο Δίας και ο ρωμαϊκός αντίστοιχος Δίας , έχουν απεικονιστεί σε όλη την ιστορία. Στις περισσότερες απεικονίσεις ο Δίας εμφανιζόταν ως ένας δυνατός, μυώδης άνδρας που είχε υγιή γένια. Συχνά εμφανίζεται να κρατά έναν κεραυνό στο δεξί του χέρι. Εκτός από τον κεραυνό, έχει επίσης απεικονιστεί με ένα βασιλικό σκήπτρο, που συνδέεται με τον αετό, ακόμη και ως ταύρος, σε μια αναδρομή στη μυθική ιστορία του όταν βίασε την Ευρώπη μεταμφιεσμένος σε ταύρο. Σε πολλά έργα τέχνης φαίνεται να κάθεται στον θρόνο του.

Ο Βωμός του Δία στην Πέργαμο, που χτίστηκε υπό τον Ευμένη Β' κατά τον δεύτερο αιώνα π.Χ., ήταν κάποτε μέρος της ακρόπολης της Περγάμου στη σύγχρονη Τουρκία και τώρα είναι επισκέψιμος στο Βερολίνο. Αυτά τα εκπληκτικά ανάγλυφα περιλαμβάνουν αναπαραστάσεις της Γιγαντομαχίας, της οποίας τα ρεαλιστικά γλυπτά αντιπροσωπεύουν τη μυθική μάχη μεταξύ των Γιγάντων και των Ολύμπιων θεών σε αυτό που έχει γίνει ένα πολύ αγαπημένο παράδειγμα ελληνιστικής γλυπτικής που επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο.

Του Wu Mingren