Ποιος είναι ο Έλληνας θεός Άρης;

Oct 29, 2023

Από

Ο Άρης είναι ο Έλληνας θεός του πολέμου.

Η προσωποποίηση της μάχης, ο Άρης αντιπροσώπευε πολλές από τις πιο φρικτές πτυχές του πολέμου. Σε αντίθεση με την αδερφή του Αθηνά, η οποία σχετιζόταν με την ήρεμη στρατηγική, ο Άρης ήταν όλο φρενίτιδα και βία. Δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους Έλληνες και ακόμη και η οικογένειά του τον αντιπαθούσε.

Βρήκε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία με τους πολεμοκάπηλους Ρωμαίους. Τον λάτρευαν ως Άρη, πρώτος μεταξύ των θεών. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Οι Ολύμπιοι

Ο Άρης ήταν μια από τις δώδεκα πρωταρχικές θεότητες των Ελλήνων. Συχνά εμφανίστηκε να φοράει κράνος και να κρατά δόρυ, κατοικούσε στον Όλυμπο με τους γονείς του, τον Δία και την Ήρα.

Οι άλλοι εννέα Ολύμπιοι ήταν ο Ποσειδώνας, η Αθηνά, η Δήμητρα, η Αφροδίτη, ο Ερμής, η Άρτεμις, ο Απόλλωνας , ο Ήφαιστος και η Εστία.

Ο Δίας, η Εστία, η Δήμητρα, η Ήρα και ο Ποσειδώνας ήταν παιδιά των Τιτάνων Κρόνου και Ρέας. Είχε προφητευτεί ότι ο Κρόνος θα ανατραπεί από ένα από τα παιδιά του, και έτσι έφαγε τα πρώτα τέσσερα. Πριν γεννηθεί ο Δίας, η μητέρα του έφυγε και κρύφτηκε στο νησί της Κρήτης.

Ο Δίας τελικά ανέτρεψε τον Κρόνο και η Ρέα παρέμεινε στον Όλυμπο για να προσέχει τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Σε ορισμένες αφηγήσεις, η Ήρα καταβροχθίστηκε μαζί με τα αδέρφια της. Σε άλλες, η μητέρα της την έκρυψε για να μεγαλώσει κρυφά αλλού.

Αφού ο πατέρας τους νικήθηκε και τα αδέρφια της βασίλευσαν στη Γη, η Ήρα ξεκίνησε μια μακρά και τρομερή σχέση με τον μικρότερο αδελφό της Δία.

Οικογενειακοί δεσμοί

Οι υπόλοιποι Ολύμπιοι είναι όλοι παιδιά του Δία. Από αυτούς μόνο ο Άρης και ο Ήφαιστος είναι επίσης παιδιά της Ήρας.

Η κόρη του Δία Αθηνά ήταν η θεά του πολέμου. Κι αυτή συχνά απεικονιζόταν με κράνος και δόρυ. Σε αντίθεση με τον αδερφό της Άρη, ο οποίος συνδέθηκε με τη θηριωδία και την αιματηρή λαγνεία, η Αθηνά συνδέθηκε με τη σοφία και τη στρατηγική.

Όπως και ο πατέρας του πριν από αυτόν, ο Άρης τα πήρε με την αδερφή του. Η Αφροδίτη, κόρη του Δία και της θεάς Διόνης, παντρεύτηκε παρά τη θέλησή της τον αδελφό της Ήφαιστο, αλλά συνέχισε να συναναστρέφεται τον Άρη. Γέννησε πολλά παιδιά. Δύο από τους γιους της είχαν πατέρα τον Άρη.

Αυτοί οι δύο γιοι του Άρη και της Αφροδίτης, που ονομάζονταν Δείμος και Φόβος, προσωποποιούσαν τον φόβο και τον πανικό που προκάλεσε ο πόλεμος. Υπηρέτησαν ως σύντροφοί του στη μάχη.

Σύμφωνα με μια αφήγηση, ο Άρης απέκτησε επίσης την κόρη της Αφροδίτης Αρμονία. Είναι η θεά της αρμονίας και της συμφωνίας, αντίστοιχη της ρωμαϊκής θεάς Concordia. Μερικοί πίστευαν επίσης ότι ο Άρης ήταν ο πατέρας του γιου της Αφροδίτης Έρωτα, θεού του έρωτα και του σεξ.

Συνεργάστηκε επίσης με πριγκίπισσες με πατέρες θεές και έναν βασιλιά, τον Διομήδη. Σύμφωνα με ορισμένους μύθους, ήταν επίσης ο πατέρας της Οτρέρα, της πρώτης βασίλισσας των Αμαζόνων.

Η λατρεία του Άρη

Ο Άρης ήταν πιο δημοφιλής στη Βόρεια Ελλάδα παρά στα νότια νησιά. Σε εκείνη τη βόρεια περιοχή, η σύζυγός του Αφροδίτη τιμούνταν ως η θεά του πολέμου.

Στην Αρχαία Σπάρτη, αιχμάλωτοι πολέμου θυσιάζονταν στον Άρη (ή έτσι πίστευαν συνήθως). Μακριά στην κεντρική Ασία, οι Σκύθες θυσίαζαν εκατό αιχμαλώτους κάθε χρόνο στον θεό του πολέμου.

Ορισμένες πόλεις πραγματοποιούσαν ετήσιους εορτασμούς προς τιμήν του Άρη με σκοπό να τον δεσμεύσουν στην περιοχή ως προστάτη τους. Οι θυσίες ζώων ήταν συχνές και συχνά τα βόδια θανατώνονταν προς τιμήν του.

Πριν από τις μάχες, ήταν πιο συνηθισμένο να αφιερώνονται θυσίες στην Αθηνά παρά στον αδελφό της Άρη.

Κατά καιρούς, οι αρχαίοι Έλληνες αλυσόδευαν αγάλματα των θεών για να περιορίσουν το πνεύμα τους σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Τα αλυσοδεμένα αγάλματα του Άρη βρίσκονταν συχνά σε παραθαλάσσιες πόλεις ευάλωτες σε θαλάσσιες επιθέσεις.

Ο Άρης στη Μυθολογία

Ο Άρης παίζει μικρό ρόλο στην ιστορική μυθολογία. Όταν όντως εμφανίζεται, συχνά ταπεινώνεται. Οι Έλληνες τον συνέδεσαν με τους Θράκες του βορρά, τους οποίους θεωρούσαν απολίτιστους και βίαιους.

Δεν είχε μεγάλη εκτίμηση από τους άλλους θεούς. Όταν ο αδερφός του Ήφαιστος έμαθε ότι η Αφροδίτη (η σύζυγός του εκείνη την εποχή) είχε ταχθεί με τον Άρη, ταπείνωσε και τους δύο πιάνοντάς τους στα πράσα, παγιδεύοντάς τους σε ένα δίχτυ και ειρωνεύοντάς τους μπροστά στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.

Η Αφροδίτη έπεισε τον Άρη να πάρει το μέρος της Τροίας στον Τρωικό πόλεμο, για να τους δει να νικούνται όταν η Αθηνά οδήγησε τους Έλληνες στη νίκη. Ήταν ένας θρίαμβος της στρατηγικής έναντι του χάους και της καταστροφής.

Όταν ο Άρης παραπονιέται για τις πληγές του στην Ιλιάδα, ο Δίας λέει στον γιο του:

«Μην κάθεσαι δίπλα μου και γκρινιάζεις, ψεύτη με διπλό πρόσωπο.

Για μένα είσαι ο πιο μισητός από όλους τους θεούς που κρατούν τον Όλυμπο.

Ο για πάντα τσακωμός είναι αγαπητός στην καρδιά σου, οι πόλεμοι και οι μάχες.

Και όμως, δε θα αντέξω πολύ να σε δω να πονάς, αφού

είσαι παιδί μου και σε γέννησε η μητέρα σου.

Αλλά γεννήθηκες από κάποιον άλλο θεό και αποδείχτηκες τόσο καταστροφικός

από καιρό θα είχατε πέσει κάτω από τους θεούς του φωτεινού ουρανού».

Σε ορισμένες ιστορίες, ο Άρης εκδιώχθηκε από τον Όλυμπο και μεγάλωσε αλλού. Μόνο μέσω της νίκης στη μάχη μπόρεσε να λυτρωθεί και να διεκδικήσει ξανά τη θέση του ανάμεσα στην οικογένειά του.

Άρης

Πριν από περίπου δύο χιλιάδες χρόνια, οι Ρωμαίοι θεοί αναδείχθηκαν. Κάθε σημαντικός ρωμαϊκός θεός μπορεί να συνδυαστεί με έναν από τους παλιούς Έλληνες θεούς. Η Αθηνά αντικαταστάθηκε με τη λιγότερο γνωστή Μινέρβα και ο Άρης με τον πιο σεβαστό Άρη.

Γουρούνια, κριάρια και ταύροι θυσιάζονταν συχνά στον Άρη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θυσιάζονταν και άλογα – αυτό ήταν σπάνιο στην αρχαία Ρώμη, επειδή συνήθως οι θυσίες τρώγονταν και τα άλογα δεν ήταν αποδεκτή πηγή τροφής.

Αν και η Μινέρβα δεν είναι τόσο ευρέως γνωστή σήμερα, τη τιμούσαν και τη σέβονταν στη Ρώμη. Πέρα από το ότι ήταν θεά της στρατιωτικής στρατηγικής, ήταν στενά συνδεδεμένη με ειρηνικά θέματα όπως ο νόμος, η δικαιοσύνη και η σοφία. Συνδέθηκε επίσης με την ιατρική, τις τέχνες, τη χειροτεχνία και το εμπόριο.

Ως Ρωμαίος θεός , ο Άρης είχε πολύ περισσότερο σεβασμό από ό,τι είχε λάβει από τους Έλληνες. Σε αντίθεση με τους Έλληνες, που έβλεπαν τον Άρη με περιφρόνηση, οι Ρωμαίοι τιμούσαν τον Άρη. Συνδέθηκε με την ανδρεία και τη νίκη, ο υπερασπιστής και ο προστάτης των ανθρώπων.

Η σύζυγός του Νέριος αντιπροσώπευε την ανδρεία και την αρετή.